Elbise ve Ayakkabı Bakımı: Şıklığınızı Uzun Süre Korumanın İpuçları

Günümüzde hepimizin ulaşabildiği hızlı moda, kıyafetlerin kısa ömürlü olduğu ve hızla eskidiği yönündeki yaygın bir önyargıyı beraberinde getiriyor. Ancak, bu durumun asıl sebebi genellikle kıyafetlerin doğru yıkama ve saklama talimatlarına uyulmaması. Doğru bakım uygulamalarıyla, gardırobunuzdaki favori parçaların ömrünü uzatabilir ve her zaman ilk günkü gibi şık görünebilirsiniz. Zaten size TikTok videolarımda da sık sık aldığım şeylerin çok uzun süre gittiğini anlatıyorum. İşte elbise, dış giyim, çanta ve ayakkabı bakımının püf noktalarını eklediğim, kıyafet bakımı rehberi!

Ayakkabı Bakımı: Adım Adım Kusursuz Görünüm

  1. Temizlik Ritüeli:
    • Dışarıdan Geldikten Sonra Temizlik: Ayakkabılarınızı her dışarıdan geldikten sonra mutlaka temizleyin. Alt tabanları dahil her yeri silerek, hem hijyen sağlar hem de ömrünü uzatırsınız. Deri ayakkabılar için özel temizleyiciler ve hatta her ayakkabınızın dokusuna göre sünger kullanmayı unutmayın. Cinsine göre davranırsanız, o da size uzun süre hizmet eder.
    • Süet Ayakkabılar: Süet ayakkabılarınızı kuru bir fırça ile nazikçe temizleyin. Süet koruyucu spreyler ile su ve leke tutmasını engelleyebilirsiniz.
  2. Doğru Saklama:
    • Orijinal Kutular: Ayakkabılarınızı orijinal kutularında saklayın. Bu, şekillerini korur ve dış etkenlerden korur. Ya da orijinal kutusu yoksa herhangi, boyutlarına uygun; ezilmeyeceği şekilde karton kutularda SAKLAYIN! Dışarıda -sürekli giy çıkar yaptığınız ayakkabı bile olsa- ayakkabı tutmamaya çalışın. Ayrıca karton kutuların üzerine içinde hangi ayakkabının olduğunu yazın ki, kutularda aramakla uğraşmayın.
    • Ayakkabı Torbaları: Alternatif olarak özel ayakkabı torbalarında saklayabilirsiniz. Tozlanmayı ve çizilmeyi önler. Eğer ayakkabı torbasında gönderildiyse mutlaka içinde saklıyorum. Eğer yoksa da internet alışverişlerinizde gönderilen mutlaka yumuşak kağıtlar ya da bez/naylon poşetler vardır. İçlerine/aralarına koyabilirsiniz.
    • Şekil Koruma: Ayakkabılarınızın şekillerini korumak için içlerine kağıt doldurun ya da ayakkabı kalıbı kullanın. Tüm ayakkabılarımın içine gazete doldururum.

Elbise Bakımı: Kıyafetlerinizi İlk Günkü Gibi Korumak

  1. Elbise Torbası:
    • Narin Kumaşlar: Özellikle ipek, şifon, saten gibi narin kumaşlardan yapılmış elbiselerinizi elbise torbalarında saklayın. Bu, tozlanmayı ve renk solmasını önler. Aslında ben çoğu kıyafetimi elbise torbasında saklıyorum. Çoklu almak daha uyguna geliyor.
  1. Özel Gün Kıyafetleri: Özel günlerde giydiğiniz kıyafetleri kuru temizlemeye gönderdikten sonra elbise torbalarında saklayın. Özel elbiselerimin hepsini (cinsleri uyuyorsa) genelde gruplar halinde elbise torbasının içine koyuyorum.
  2. Yıkama:
    • Etiket Okuma: Arkadaşlar yalvarırım TikTok’ta “4 yıldır kazağımı yıkamıyorum” cart curt diyenlere aldanıp eşyalarınızı kokudan öldürmeyin. Hijyen en başta gelen şey ya. Burada kilit nokta “etiket okumak”. Etiketinde zaten sizi yönlendiriyor hangi derecede, kaç dakika yıkanabilir vs diye. Makinelerin buna göre programları da var. Gerekirse “çok çok” nazik eşyalarınızı elinizde yıkayabilirsiniz. “hızlı moda markaları 1 sezonda elimde kalıyor” diyenleri anlamıyorum. Doğru yıkama ve deterjan seçimi sayesinde 7-8 yıl gidiyorlar bana.
    • Leke Çıkarma: Leke oluştuğunda hemen müdahale edin. Her leke için uygun temizlik yöntemini uygulayın. Kumaşı haşat etmeyin bu sırada.
    • Kürkler, Kabanlar, Paltolar, Mantolar: Dış giyiminizi de ağırlığına göre ve yine etiket okuyarak makinede yıkayabilirsiniz. Ama bazı dış giyimler bu riski kaldırmaz. Türkiye’de bu konuda en ünlü online servislerden birine genelde kışlık ağır kürklerimi ya da paltolarımı kapıdan veriyorum, sonra kapıdan teslim alıyorum. Ayrıca dış giyimlerinizi de eve döndükten sonra kullanım sıklığınıza göre havalandırabilir.
    • Kurutma: Kıyafetinizi nasıl astığınız da önemli. Kol altları gibi iz yapsa da gözükmeyecek yerlerden asmalısınız mesela. Ya da bazı giysilerin sererek kurutulması gerekir. Bazı giysilerin makinede sıktırmaya verilmemesi gerekir. Gibi gibi.:)
  3. Doğru Askılar:
    • Kumaş Türüne Göre Askılar: Kıyafetlerinizi doğru askılarda saklayarak deformasyonun önüne geçin. İpek ve narin kumaşlar için yastıklı askılar, ceketler için kalın ve sağlam askılar tercih edin. Özellikle kadife askılar, saten ürünler için favorim.
    • Omuz Destekleri: Ağır kıyafetler için omuz destekli askılar kullanarak kıyafetlerin şeklini koruyun.
  4. Katlama ve Saklama:
    • Mevsimsel Ayrım: Kışlık ve yazlık kıyafetlerinizi mevsimsel olarak ayırın. Kullanmadığınız sezonluk kıyafetleri vakumlu torbalarda ya da bildiğiniz internette ya da pazarlarda aşırı ucuza satılan hurçlarda saklayarak yerden tasarruf edin ve kumaşların zarar görmesini engelleyin.
    • Kaz Tüyü ve Yün Kıyafetler: Bu tür kıyafetleri katlamadan önce mutlaka havalandırın ve neme karşı koruyun.

Genel Bakım İpuçları: Şıklığınızın Sırrı

  1. Havalandırma:
    • Dolap Havalandırma: Kıyafetlerinizi düzenli olarak havalandırın. Dolap içine nem alıcı yerleştirerek nem oluşumunu önleyin. Bu, küf ve kötü koku oluşumunu engeller.
    • Açık Havada Havalandırma: Mümkünse kıyafetlerinizi açık havada havalandırarak tazelenmelerini sağlayın. Mesela varsa balkonunuza bir sandalye atın, ürünü sandalyeye mandal yardımıyla sabitleyin ve gün boyu havalandırın.
  2. Ütüleme:
    • Kumaş Türüne Dikkat: Ütü yaparken kumaş türüne dikkat edin ve uygun ısıda ütüleyin. İpek, keten ve yün gibi hassas kumaşlar için düşük ısı kullanın. Ütü ile giysi arasına bir bez de koyabilirsiniz. (ki koymalısınız.)
    • Buharlı Ütü: Buharlı ütüler, kırışıklıkları daha kolay açar ve kumaşların parlaklığını korur.
  3. Aksesuar Bakımı:
    • Çantalar ve Kemerler: Çanta ve kemerlerinizi temiz ve kuru bir yerde saklayın. Deri ürünleri özel deri bakım kremleri ile düzenli olarak nemlendirin. Çantalarımın hepsini poşetlerinde saklıyorum ve IKEA ya da Koçtaş benzeri yapı marketlerde satılan şeffaf depolama kutularına koyuyorum.
    • Takılar: Takılarınızı nemden uzak tutun. Takılarınızı saklamak için özel kutular veya kese kağıtları kullanın.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories

Daha Fazla İçerik
Glastonbury Tarihinin En İyi 10 Canlı Performansı